Zwangerschap

 

Misselijk, moe, uitblijven van menstruatie, allemaal tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap.
Door een zwangerschapstest te doen kan dit vermoeden bevestigd worden. Bij een positieve zwangerschapstest dient de zwangere zich te melden bij een verloskundige voor de prenatale zorg.

 

De prenatale zorg bestaat uit het controleren van de gezondheid van moeder en kind, maar ook het informeren over alles rondom de zwangerschap en bevalling behoort tot de taken van de verloskundige. Rond de 12 weken van de zwangerschap zal er vaak een echo gemaakt worden om de uitgerekende datum te bevestigen en om te kijken of de foetus op de juiste plek zit en of het om een of meerdere foetussen gaat. Ook zal de verloskundige de zwangere informeren over voedingsmiddelen die het beste vermeden dienen te worden, extra vitamines en rust.

De zwangere zal ook gevraagd worden waar deze wil bevallen, thuis, kraamhotel of ziekenhuis. Ook zal er stil gestaan worden bij de wensen van de zwangere omtrent de bevalling, bijvoorbeeld pijnbestrijding of andere wensen zoals bevallen op een baarkruk, of in bad.

Tijdens de zwangerschap wordt een aantal keer het bloed van de zwangere gecontroleerd, zo weet de verloskundige welke bloedgroep de zwangere heeft, hoe het ijzergehalte is en of er sprake is van zwangerschaps-diabetes. Dit zijn belangrijke dingen om te bewaken want het kunnen indicatoren zijn om de zwangere naar een gyneacoloog door te verwijzen bij afwijking. Ook wordt er tijdens het eerste bloedonderzoek gekeken of de zwangere geslachtsziekten heeft (gehad) die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap. Ook wordt er gekeken of er anti-stoffen zijn tegen bepaalde kinderziekten welke ook effecten kunnen hebben op de zwangerschap zoals bijvoorbeeld rode hond.

Ook wordt er tijdens de intake bij de verloskundige stil gestaan bij aandoeningen die in de familie van de zwangere en vader van het kind voorkomen, dit is van belang om eventuele erfelijke problemen het hoofd te kunnen bieden en kan als overweging dienen om een extra uitgebreide echo in een universitair ziekenhuis te laten maken zoals bij hartafwijkingen. Als een zwangere te maken heeft met het syndroom van down in de familie of een verhoogde kans heeft in verband met haar leeftijd zal haar een combinatie-test aangeboden worden. Deze bestaat uit een bloedonderzoek en een extra echo de uitslagen van deze twee samen geven een risico-analyse met de kansberekening hoe groot de kans is dat de zwangere een kindje met het syndroom van down krijgt.

Bij circa 20 weken kan de zwangere een prenatale screening via een echo-onderzoek laten doen, hoewel veel zwangeren deze echo als een leuk iets zien, blijft het een medische controle. Er wordt dan gekeken hoe de baby er aan toe is, en of er grote afwijkingen zichtbaar zijn en of er aanleiding is om onder toezicht van een gyneacoloog te komen. Ook is deze echo vaak het moment dat ouders weten wat hun kindje zal zijn, een jongen of een meisje.

Als de uitslagen allemaal goed zijn van de echo en van de bloedonderzoeken mag de zwangere zelf weten waar zij wil bevallen, wel geldt er zonder medische indicatie voor het bevallen in het ziekenhuis een eigen bijdrage welke afhankelijk is van de wijze waarop moeder verzekerd is.

 

 

De zwangerschap van week tot week met bijzonderheden:

 

Hieronder een globaal schema van de voortgang van de zwangerschap en de zaken die er om heen bij komen en geregeld moeten worden. Het overzicht begint bij 4 weken, daarvoor hebben maar weinig vrouwen het in de gaten dat ze zwanger zijn.

4 weken  Een positieve zwangerschaps test na de 1e symptomen, de embryo is nu ongv 1 milimeter groot.

5 weken  De embryo is ongv 2 milimeter groot

6 weken De foetus is nu ongv 5milimeter groot, vaak is deze week het eerste gesprek bij de verloskundige.

7 weken De foetus is nu ongv 1cm, vanaf deze week is er goed een kloppend hartje te zien op de echo.

8 weken De foetus is nu ongv 2cm groot

9 weken De foetus is nu 3cm groot en weegt ca. 2 gram

10 weken De foetus is nu ongv 4,5cm en weegt ca. 5 gram.

11 weken De foetus is nu ongv 5,5 cm en weegt ca. 10 gram

12 weken De foetus is nu ongv 6,5 cm en weegt ca. 20 gram, deze week krijgt de zwangere vaak een termijnecho om de zwangerschapsduur te bevestigen. Ook is het raadzaam voor de zwangere om deze week al kraamzorg aan te vragen en eventueel het ongeboren kindje aan te melden voor kinderopvang. Ook kan de zwangere vanaf deze week haar werkgever inlichten over de zwangerschap en haar verlof regelen.

2e trimester

13 weken De foetus is nu ongv 7,5 cm en weegt ca. 30 gram

14 weken De foetus is nu ongv 8,5 cm en weegt ca. 60 gram

15 weken De foetus is nu ongv 11 cm en weegt ca. 90 gram

16 weken De foetus is nu ongv 15 cm en weegt ca. 120 gram vanaf deze week is het mogelijk om het geslacht van de foetus te zien

17 weken De foetus is nu ongv 18 cm en weegt ca. 150 gram

18 weken De foetus is nu ongv 20 cm en weegt ca. 200 gram

19 weken De foetus is nu ongv 22 cm en weegt ca. 250 gram

20 weken De foetus is nu ongv 25 cm en weegt ca. 320 gram Rond deze week krijgt de zwangere de 20-wekenecho voor medische controle

21 weken De foetus is nu ongv 27 cm en weegt ca. 380 gram

22 weken De foetus is nu ongv 28,5 cm en weegt ca. 440 gram

23 weken De foetus is nu ongv 30,5 cm en weegt ca. 500 gram

Vanaf deze week moet de zwangere officeel aangifte van geboorte doen als het kindje onverhoopt al geboren wordt en komt te overlijden.

24 weken De foetus is nu ongv 32 cm en weegt ca. 560 gram

25 weken De foetus is nu ongv 32,5 cm en weegt ca. 650 gram

 

26 weken De foetus is nu ongv 33 cm en weegt ca. 720 gram vanaf deze week wordt er gevochten voor het leven van de baby als het vroegtijdig geboren wordt.

27 weken De foetus is nu ongv 34 cm en weegt ca. 800 gram

28 weken De foetus is nu ongv 35 cm en weegt ca. 900 gram

29 weken De foetus is nu ongv 36,5 cm en weegt ca. 1100 gram

30 weken De foetus is nu ongv 38 cm en weegt ca. 1300 gram

31 weken De foetus is nu ongv 39 cm en weegt ca. 1500 gram

32 weken De foetus is nu ongv 40 cm en weegt ca. 1800 gram

33 weken De foetus is nu ongv 41 cm en weegt ca. 2000 gram

34 weken De foetus is nu ongv 42,5 cm en weegt ca. 2250 gram

35 weken De foetus is nu ongv 43,5 cm en weegt ca. 2500 gram

36 weken De foetus is nu ongv 45 cm en weegt ca. 2900 gram

37 weken De foetus is nu ongv 46,5 cm en weegt ca. 3100 gram, vanaf deze week mag er thuis bevallen worden

38 weken De foetus is nu ongv 48 cm en weegt ca. 3200 gram

39 weken De foetus is nu ongv 49 cm en weegt ca. 3300 gram

40 weken De foetus is nu ongv 50 cm en weegt ca. 3400 gram

41 weken De foetus is nu ongv 51 cm en weegt ca. 3500 gram

42 weken De foetus is nu ongv 52 cm en weegt ca. 3600 gram