Bevallen in andere culturen

Bevallen komt in elke cultuur op het zelfde neer, een zwangere verwacht een baby, en moet bevallen.
Toch verschillen er een paar dingen t.o.v onze westerse cultuur.
Bij een aantal culturen is het gebruikelijk dat er veel familie bij de geboorte aanwezig is, met name de vrouwelijke tak van de familie verzameld zich dan om de bevallende moeder om haar bij te staan in dit (pijnlijke) proces. Als kraamverzorgende zul je dan ook duidelijk jou werkgebied en die van de verloskundige moeten afbakenen, zodat jullie beiden gewoon je werk kan doen.
De andere veranderingen zitten vooral in de kraamperiode als het kind eenmaal geboren is, van een stip blauwsel op het voorhoofd tot een schaar in het wiegje om de kwade geesten weg te jagen, een moeder die 60 dagen niets mag doen en wordt verzorgd door de familieoudsten tot zij daarna ritueel gewassen wordt waarna zij haar dagelijks leven weer mag oppakken.
Er zijn dermate veel stromingen en culturen, zelfs binnen Nederland, dat het bijna onbegonnen werk is om dit allemaal te benoemen en/of te onthouden.
Veel belangrijker is het om respect te hebben voor je zorgvrager ongeacht religie en/of cultuur en zolang je niet vertrouwd bent met een bepaalde religie/cultuur dit eerlijk aan te geven, een zorgvrager is er meer mee gebaat dat je eerlijk bent dan dat je maar wat doet. Het kan natuurlijk nooit kwaad om na de partusassistentie en voor aanvang van de dagdienst, even snel globaal in te lezen in de grote lijnen, zo ben je weer een klein beetje up to date. Het kraamgezin wil je dan echt wel een beetje bijsturen of hun wensen specificeren als het op religieuze en cultuurzaken komt.
Kijk wel uit dat bij bijvoorbeeld de schaar in het wiegje deze onder het matras gelegd wordt om vervelende snijwonden te voorkomen, en dat blauwsel/houtskool niet in/op de ogen of mond gesmeerd wordt. De veiligheid van moeder en kind gaat ten alle tijde voor, leg dit ook uit aan je kraamgezin, en suggereer indien nodig een veiligere oplossing (zoals de schaar onder het matras).