De bevalling
Als een verrassing komt het niet, bij een zwangerschap hoort een bevalling.
Tegenwoordig hebben zwangeren drie keuzes voor plaatsen om te bevallen, thuis bevallen, bevallen in een kraamhotel of in het ziekenhuis.
Maar ook binnen die plaatsen zijn er verschillende mogelijkheden om te bevallen, die gaan we in dit stuk van de website nader bekijken.
Er kan gekozen worden om 'ouderwets' op bed te bevallen, of op een baarkruk die gebruik maakt van het zwaartekracht principe. Maar ook in het water kan er prima bevallen worden, mits er een speciaal bad gehuurd word, want een normaal bad is te klein voor dit soort doeleinden.
Thuis bevalling
Bij een thuis bevalling wordt er thuis bij de zwangere bevallen, hier voelt de zwangere zich thuis en meestal veilig. Alles ligt en staat op bekende plaatsen in huis, en de zwangere kan zelf invulling geven aan de sfeer, de mensen die om haar heen zijn tijdens de bevalling. Geen vergeten tassen of kleding, geen vergeten opladers voor telefoons of camera's.
In de thuisbevalling bevallen de meeste zwangeren op bed of op een baarkruk. Het bed is op een arbo-verantwoorde hoogte gebracht of er is een bed geleend via de thuiszorg-organisatie waardoor het voor de verloskundige en kraamverzorgende prettig en verantwoord werken is. Het bed wordt voorbereid met kraammatrassen en zeiltjes om het bed te beschermen tegen de lichaamssappen die vrijkomen tijdens de bevalling.
In de aanloop naar de bevalling wordt de kraamverzorgende gebeld, tegenwoordig komt deze vaak ruim voor de daadwerkelijke bevalling, de zogenaamde Vroegtijdige Inzet Partusassistentie (V.I.P). Dan komt de kraamverzorgende na het 1e contact met de verloskundige en deze de start van de bevalling bevestigd heeft. Bij de V.I.P begeleidt de kraamverzorgster de zwangere in de eerste uren van de bevalling, de ontsluitingsfase. De kraamverzorgende geeft tips voor het opvangen van weeën en maakt de kraamkamer in orde, legt alle materialen binnen handbereik en legt de 1e kleertjes in samenspraak met de zwangere klaar. De kraamverzorgende houd contact met de verloskundige en houdt deze op de hoogte van de vorderingen.
Zodra de weeën intenser en frequenter komen zal de verloskundige weer komen om bij te staan tijdens de uitdrijvingsfase (In geval van eenvoudige kraamzorg wordt ook deze nu weer gebeld zodat de kraamverzorgende ter plaatse kan komen). Nu wordt het kraambed bevallingsklaar gemaakt. kruiken voor het wiegje/ledikantie worden gevuld, 1e kleding wordt om een kruik gevouwen om op te warmen.
En dan is het afhankelijk van de gekozen bevalling, Als de zwangere gekozen heeft om te bevallen op een baarkruk wordt deze geinstalleerd met voldoende werkruimte er om heen, heeft zij gekozen om in bed te bevallen dan neemt zij plaats in het kraambed en als er gekozen is voor een waterbevalling neemt de zwangere plaats in het bad. Zodra de zwangere 10cm ontsluiting heeft mag zij mee gaan persen.
Na de uitdrijvingsfase is de baby geboren, na de geboorte word de baby afgenaveld door middel van een navelklemmetje. Op verzoek van de kraamvrouw kan er gewacht worden met afnavelen tot de navelstreng is gestopt met kloppen. De navelstreng wordt daarna doorgeknipt door een persoon naar keuze, vaak de vader van de baby.
De baby wordt gecontroleerd van top tot teen, en zal speodig zijn/haar eerste huiltje laten horen. Een onderdeel van de 1e controles is de APGARscore, hierbij wordt de huidskleur, bewegingen en geluid beoordeeld. 5min later wordt dit herhaald. Na alle controles en het zonodige uitzuigen van de luchtwegen krijgt de baby een luier aan en in een warme doek gewikkeld om vervolgens bij moeder te liggen om te bekijken, maar ook om te beginnen met aanleggen voor borstvoeding. Daarna zal de baby om het uur getemperatuurd worden en zal de moeder instructies en adviezen krijgen voor de eerstvolgende uren.
De verplaatste thuisbevalling
Bij de verplaatste thuisbevalling, bevalt de zwangere in het ziekenhuis of kraamhotel zonder medische indicatie. Onder begeleiding van haar eigen verloskundige of de verloskundige van het kraamhotel, en assistentie van een kraamverzorgende.
De redenen voor een verplaatste thuisbevalling kunnen uiteenlopend zijn, de ene zwangere kan er voor kiezen omdat ze klein woont, een ander wil in alle rust bevallen omdat er nog andere kinderen in huis zijn, en weer een ander voelt zich veiliger op een dergelijke locatie.
kraamhotels zijn vaak gelegen in of naast een ziekenhuis, in geval van nood kan de zwangere overgebracht worden en alsnog onder begeleiding van een gyneacoloog komen.
Na de bevalling kan de zwangere naar huis tenzij er andere afspraken gemaakt zijn. Zodra de zwangere thuiskomt wordt de kraamverzorgende van de organisatie naar keuze ingelicht en zal veelal aanwezig zijn op het moment dat moeder en kind thuiskomen.
Ziekenhuisbevalling op medische indicatie
Bij een bevalling op medische indicatie, staat de zwangere onder controle bij een gyneacoloog. Het betreft dan een risico-zwangere. De redenen hiervoor kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld mogelijke afwijkingen bij de baby, maar ook de gezondheidstoestand van de zwangere kan aanleiding hiertoe zijn.
Uiteraard kan het ook zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft, of dat de vliezen zijn gebroken maar weeënactiviteit uitblijft. Ernstigere voorbeeld is bijvoorbeeld HELPP of zwangerschapsvergiftiging. Ook wordt er bij meerling-zwangerschappen vaak gekozen voor een ziekenhuisbevalling op medische indicatie omdat er bij de bevalling 2x zoveel mis kan gaan en er in de thuissituatie veelal maar 1 kraamverzorgende is terwijl bij complicaties 2 of meer zorgverleners erg prettig kan zijn.
Afhankelijk van de wijze van bevallen en de complicaties (keizersnede, hulpmiddelen of lichamelijke complicaties moeder en/of kind) mogen moeder en kind vaak pas na 24 uur of langer het ziekenhuis pas verlaten. Ook dan zal de kraamverzorgende veelal aanwezig zijn bij thuiskomst mits de organisatie ingelicht is.